Dodehoekongevallen met vrachtwagens en bussen zijn een groot risico voor fietsers, stepgebruikers en zelfs voetgangers die op de rand van het trottoir staan (of oversteken).

6.1. Gesprek

Ga eerst na wat de kinderen al weten over dode hoeken. Hebben ze het begrip al ooit gehoord? Hebben ze het al meegemaakt dat buschauffeurs hen niet zien? Als er kinderen zijn die een « Fietsersbrevet » hebben behaald, kan het interessant zijn om hun ervaring als fietser te horen.

6.2. Een filmpje bekijken over de dode hoek

De klas kan het filmpje van de uitzending “Contact” bekijken (in FR) dat de dode hoeken rond een voertuig en een vrachtwagen in beeld brengt.

Vervolgens kunt u de fiche “dode hoek” aan de leerlingen uitdelen.

Weetje!
Ga NOOIT rechts van een vrachtwagen of een bus staan: als die naar rechts afdraait, kom je vast te zitten en dreig je verpletterd te worden!

6.3. De dode hoeken concreet “zien”

Als u op busuitstap bent met de klas, maak dan gebruik van een stop op een parking om de leerlingen te laten plaatsnemen op de stoel van de chauffeur: zien zij in de kinderen die rond de bus zijn gaan staan? Zo beseffen de kinderen dat als zij de chauffeur niet zien, de chauffeur hen ook niet ziet.

Tip: “Zorg er steeds voor dat je oogcontact hebt met de bus- of vrachtwagenchauffeur. Dat kan rechtstreeks of via de achteruitkijkspiegel”.

Wist u dit?

Het « Fietsersbrevet » is een project dat al ruim tien jaar de steun geniet van Brussel Mobiliteit. Ieder jaar neemt 15% van de Brusselse lagere scholen hieraan deel.

Het project richt zich tot klassen van het vijfde leerjaar en maakt de leerlingen vertrouwd met de wegcode maar ook met concrete verkeerssituaties in Brussel.

Meer informatie over het project op de website van Pro Velo.